Juni   

Juni - blommornas månad. Vilken intensiv månad det har varit ur växtsynpunkt. I år kom allt nästan på en gång, men som tur är verkar det finnas lite kvar att vänta på. Månaden inleddes med de fantastiska syrenbuskarna i full blom. När de, alldeles för tidigt, slutade blomma. så visade det sig att vi också har en jasminbuske i bersån. En äkta bondjasmin med fina vita blommor och en härlig doft. Den syren som blommade längst, var den lilla busken vid altanen.

Hur har det då gått för alla buskar vi satte? Nästan alla är fortfarande vid liv och frodas. Det är bara en hallonbuske, som fortfarande bara är en pinne utan minsta tillstymmelse till blad. På bilderna ser ni från vänster till höger: häggmispel, aronia, snöbollsbuske, spirea, ölandstok, trädgårdstry, hallon och träd-gårdsprakttry. Den sistnämnda lever till hälften, men blommar i alla fall.

Mellan våra nysatta buskar fanns ett gammalt bestånd av "pinnar", som sedan iklädde sig dessa stora vackra blad, och som nu blommar med fina rosa blommor, som påminner om nyponrosen. Är det någon som vet vad det är för en buske?

I en av rabatterna framför torpet har jag satt gladioluslökar och lobelia. Gladiolusen växer så fort att man nästan kan se det. :) I en annan rabatt kom dessa blommor fram. De måste vara en gammal perenn, som satts något tidigare år. Blå klockliknande blommor med gula pistiller. Har ingen aning om vad de heter, men höga blir de.

Sen började det hända saker i trädgården. På flera håll dök det upp aklejor i flera färger - röda, blå och blåröda. En trevlig överraskning. Jag måste erkänna att jag aldrig hade sett såna förut, jag tidigare lägenhetsinnehavare! ;) De finns både i rabatter och mer vildväxande, så jag gissar att de självsår sig.

De här aklejorna, däremot, köpte jag själv på Trädgårdsmässan i Sollentuna i våras. En spännande blomma med intressanta färgkombinationer. De har stått sig ett bra tag nu.

I byschan har det också hänt saker - hyllan är uppsatt på väggen och mattan har kommit på plats. Jag är glad att mattan blev precis så bra, som jag hade tänkt mig, men ett tag undrade jag om den skulle gå att få på plats. Trångt om utrymmet och för bred. Men Mats gav sig inte och helt plötsligt så bara gled den på plats. OK, det lät lättare än det var. ;) Sängen väntar på att bli hopskruvad och få madrass. En stol som ska in väntar på ett sista lager färg. Skivorna ska fästas på väggen liksom listerna. Gardintyg är inhandlat, men ska sys. Men, sen så... :) Vilken skillnad det är på luften därinne nu - det gamla unkna är som bortblåst. Måste nog provsova där en natt. Hoppsan! Glömde det nästan viktigaste som är kvar - en ny dörr! Den återstår att klura ut.

Både vinbär och hallon verkar kunna ge goda skördar. Novisen - det är jag det - gick ju och köpte fem nya hallonplantor, helt ovetande om alla som redan fanns. Det är bara att njuta av dem alla! Vinbär finns bakom garaget, men också nere vid äppelträden och utmed den gamla traktorvägen ner mot skogen. Såg några vinbär, som inte verkar ha så långt kvar till mognad härom dagen.

Det ser ut att kunna bli äpplen också. Åtminstone på ett av träden. En jordgubbsplanta har gjort sitt intåg på altanen. Den fick jag av ett par vänner. Ser fram emot första mogna bäret. Bladtuvan på tredje bilden förbryllade oss. Vad kunde det vara? Mats drog upp en rot och smakade - pepparrot! Nu vet vi det. Det finns flera bestånd. Inne i växthuset frodas vinrankan. Den har fullt av små blomklasar, som vi hoppas få skörda i form av druvor så småningom.

Oj, höll nästan på att glömma alla våra vackra lupiner! De finns både på framsidan och baksidan, samt bakom växthuset. Här hann jag i alla fall inte sätta fröna jag köpt, innan jag förstod att trädgården redan var full av dem. Nu vissnar de långsamt bort, men vi har fått njuta av dem i flera veckor.

Bland lupinerna och i ett syrenbuskage dök det upp några vackra pioner. Gissar att det är bondpioner, men kan ju inte vara säker, då det finns så många sorter nuförtiden. Vackra var de i alla fall den korta tid de stod där.

Ingeborg trivs jättebra här på landet. Hon tar hand om Knasens gamla ben eller kryper bara ihop i skuggan och har det bra. Dessemellan tigger hon godis på det mest bedårande vis. Svårt att motstå! ;) Frisk och kry är hon igen och slipper den eländiga tratten.

Också Knasen lever ett gott liv. När det inte är för varmt går han och Mats ut på långpromenad, men så här i värmen ligger han mest i skuggan med sin älskade boll. Den bär han på överallt han får. Det är roligt att gå i skogen också...och jaga pinnar. Vad kameran inte fick med, var älgen Mats skrämde iväg. Den var bara ca 50 m därifrån. Det gick så fort att Mats inte hann få igång kameran. Det här är hans bilder, ska jag kanske nämna. Han gillar också att fota, om än inte i samma grad som jag. ;) Vad gjorde Knasen, då? undrar ni väl. Han gick fram och nosade på den färska älgspillningen, som låg där, sen var det bra. Den hunden vet man var man har.

I drivbänken, trädgårdslandet och i växthuset växer det så det knakar. Snart är det nog dags att trä toapappersrullar över purjolöken. Salladen har vi ätit av många gånger, men det kommer ständigt nya fräscha blad att plocka. Av mina paprikafrön, så var det till sist bara en planta som överlevde. Jag blev lite för ivrig och satte ut dem för tidigt i växthuset. Den kvarvarande plantan lever ett liv i kruka i växthuset. Några melonfrön direkt från en melon har också börjat gro därinne. Vi får se vad det blir av dem. Samtidigt som jag satte ut paprikaplantorna, så satte jag ner de minimalaste av minimala smultronplantor också. Trodde aldrig att de skulle ta sig, men se där fanns det växtkraft. De har blivit riktigt stora nu och blommar nog snart.

Idag, midsommarafton, skördade jag de första två smultronen ur min smultronkruka. Mums! :)

Potatisen tullade vi på i veckan. Hastigt och lustigt bestämde vi att ta upp minst en planta, för att se vad som grott. Det blev två plantor och en kjol full av pyttesmå potatisar. De kokades utan dill och åts till kassler. Vad gör det att de blev lite överkokta - det var ju vår alldeles egen skörd!

Här kommer ytterligare några av Mats bilder från en skogspromenad. Han och Knasen tog sig upp på berget och hittade den här utsikten över vårt hus. Mellan oss och skogen ligger en obrukad vildvuxen åker, vilket ger oss en känsla av rymd, som vi uppskattar.

Mats sköter gräsmattan med bravur. Gräsklippare, trimmer och lie kommer till användning. Torpet är som en juvel på tomten, men jag tycker kanske dörren skulle ha en annan färg. Vi har lite delade meningar om vilken färg det i så fall skulle vara. Vad tycker du?

Inger har odlat fram en massa petunior, som nu fått sina plaster i rabatterna. Flera stycken av dem har vackra vita ränder i blomman och naturligtvis får de också besök av humlor.

Nyponblommorna har slagit ut. Vi har buskar både på tomten och utmed vägen. Det är en sån kontrast mellan de skira blommorna och de färgstarka bären.

Framför köksfönstret växer det en rosbuske på en spaljé. Den blommar just nu med massor av små vita blommor. Också här går vi bet på namnet, men ljuvliga är de och omtyckta av humlorna.

I samma rabatt finns den här rosa rosbusken. Två blommor har slagit ut, fler är på gång, som ni kan se.

På midsommarafton glittrade regndroppar vackert på bladen. Knopparna har vuxit och är sprickfärdiga.

Innan regn kan ibland fantastiska himlar skapas på himmelen, som de här. I mitten en otroligt vacker, men diffus, regnbåge.

Midsommaraftonen inleddes med regn, tidvis riktigt häftigt. Då och då sprack molnen upp lite och jag trodde att nu kommer solen! Men knappt var tanken tänkt, så regnade det igen. Inte förrän sen eftermiddag bröt solen igenom molntäcket.

Och några som var glada för regnet, var växterna vi har runt omkring oss. Gräset i mittsträngen börjar bli svårforcerat.

Lagom till midsommar har också klövern slagit ut - ett par olika sorters rödklöver växer utmed den gamla traktorvägen. Blåklockor har jag också sett några stycken, men prästkragarna låter vänta på sig.

Trots solen, så bestämde vi oss för att äta midsommarmaten inomhus i år. Det var lite kyligt ute. Men sill blev det, och lax och jordgubbar, precis som det ska vara på midsommaraftonen. Vi blev mätta och belåtna.

Det här var det närmsta vi kom en midsommarstång, Det var Mats som kom hem med den efter jobbet på midsommarafton. Något att bli glad över! :-)

Några dagar återstår av juni, men denna nässelfjäril får avsluta junirapporten. Jag gissar att det blir en hel del skördande att berätta om i juli.

Glad midsommar på er

och ha en trevlig sommar,

var ni än befinner er!

Sommarkramar från

Agneta & Mats